εισαγωγή

Άλλο ένα blog από έναν πολίτη, που όπως ο Διογένης ο Κυνικός στην αρχαία Ελλάδα, δεν αντέχει άλλο τη σήψη, την διαφθορά και γενικά την κατάντια αυτής της χώρας ή καλύτερα μεγάλου μέρους των πολιτών που την κατοικούν. Πέρα από σκοπιμότητες, το blog αυτό είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης των όσων αισθάνεται κάποιος και οι απόψεις μας μπορεί να είναι σωστές, μπορεί λάθος, σίγουρα είναι οι δικές μας και κανενός άλλου…

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Από το fimotro: ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στην κορυφή της κλίμακας της διαφθοράς βρίσκονται οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσια κονδύλια, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή. Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση. Η έκθεση την οποία παρέδωσε ο κ. Ρακιτζής την Τετάρτη στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρει ότι περίπου το 52% των υποθέσεων διαφθοράς το 2010 αφορούν τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους. Υψηλά στην κλίμακα της διαφθοράς παραμένουν και οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες υγείας, στις οποίες κυριαρχούν το «γρηγορόσημο» και το «φακελάκι». 

Παρόλα αυτά, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι κατορθώνουν και αποφεύγουν την τιμωρία. Μάλιστα ο κ. Ρακιτζής αναγκάστηκε να υποβάλει ενστάσεις για 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων,
καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ποινές που επέβαλαν ήταν ασήμαντες. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας έχει πάντως δεσμευτεί να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του πειθαρχικού δίκαιου. Ο κ. Ρακιτζής σημειώνει στην έκθεσή του ότι τα πολεοδομικά γραφεία δεν ευθύνονται μόνο για την αυθαίρετη δόμηση, αλλά και για την μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των προστίμων από αυθαίρετες κατασκευές, καθώς καθυστερούν να διαβιβάσουν τις σχετικές αποφάσεις στις ∆ΟΥ. Για τους αιρετούς σημειώνει ότι αρκετοί από αυτούς ασκούν εξουσία στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής. 

«Δυσεπίλυτο» χαρακτηρίζει ο κ. Ρακιτζής το πρόβλημα της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας. Όπως αναφέρει, «οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να σταματήσει τη ροή της προμήθειας του υγειονομικού υλικού, αλλά ένας λεπτομερής διασταυρούμενος έλεγχος μεταξύ των προμηθειών, φαρμακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς, μπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδρομές µε κατευθυνόμενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης». 

Για τα κληροδοτήματα, ο Γενικός Επιθεωρητής αναφέρει ότι «καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει καταγραφή τους και να αξιοποιηθούν επωφελώς οι περιουσίες τους, καθώς οι πόροι τους μπορούν να καλύψουν πολλούς τομείς κυρίως της Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Εκπαίδευσης, αντί να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό». 

Ποινές-χάδι. Η επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών σε σχέση µε τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων, είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλει ο κ. Ρακιτζής εντάσεις σε 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις: 
  1. Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο, η οποία ως προϊσταμένη του Γραφείου Πολεοδομίας χειρίστηκε υποθέσεις του συζύγου της και υπέγραφε τις οικοδομικές άδειες των οποίων µμελετητής µμηχανικός ήταν ο ίδιος ο σύζυγος της, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων. 
  2. διοικητικό Συμβούλιο Γενικού Νοσοκομείου δεν επέβαλε ποινή σε γιατρό ο οποίος παραπέμφθηκε και δικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
  3. Διοικητικό Συμβούλιο Γενικού Νοσοκομείου δεν επέβαλε ποινή σε εφημερεύοντα ιατρό χειρουργικής κλινικής, ο οποίος αν και διαπίστωσε ότι ασθενής που εισήλθε στο Νοσοκομείο ήταν πολυτραυµατίας εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος, δεν επιλήφθηκε άμεσα για τον απαραίτητο διεξοδικό κλινικό εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση της υγείας του. 
  4. Υπηρεσιακό Συμβούλιο Περιφέρειας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο που παραπέμφθηκε για σκάνδαλο με την εκμίσθωση εκχιονιστικών μηχανημάτων. 
  5. Το Γ΄ Πειθαρχικό Συμβούλιο ΟΤΑ Αττικής τιμώρησε με την ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών και στέρηση των αποδοχών υπάλληλο σε βάρος της οποίας είχε καταλογιστεί μετά από σχετικό έλεγχο το ποσό των 16.045.138 ευρώ που υπήρξε η ζημιά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων λόγω διαχειριστικών ατασθαλιών. 
  6. Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν επέβαλε καμία ποινή στον υπάλληλο ο οποίος επέτρεψε το 2009 την πτήση του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασε ο Παλαιοκώστας στις φυλακές Κορυδαλλού. 
  7. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών δεν επέβαλε καμία ποινή σε τελωνιακό ο οποίος είχε παραπεμφθεί για λαθρεμπόριο. 
  8. Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή σε βάρος υπαλλήλων Πανεπιστημίου οι οποίοι υπεξαιρούσαν το πετρέλαιο θέρμανσης και το διοχέτευαν παράνομα στην αγορά, με αποτέλεσμα να επέλθει οικονομική ζημιά ύψους 7.000.000 ευρώ. 
  9. Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχίας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο Πολεοδομίας που συνελήφθη να χρηματίζεται με το ποσό των 6.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου. 
  10. Η προσωρινή παύση έξι μηνών επιβλήθηκε σε υπάλληλο της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε εμπλακεί σε κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων. 
  11. Δεν τιμωρήθηκε καν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ Δυτικής Αττικής υπάλληλος δήμου, ελεγκτής εσόδων - εξόδων ο οποίος παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε ∆ΟΥ, το οποίο διαπίστωσαν Οικονομικοί Επιθεωρητές που πραγματοποίησαν διαχειριστικό έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2000, 2001, 2002 και 2003. 
ΝΔ: Επιδείνωση των φαινομένων κακοδιοίκησης 

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, επισημαίνει ότι «η έκθεση που, με έκδηλη αμηχανία, παρέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός, καταδεικνύει, με τον πιο πειστικό τρόπο, την επιδείνωση των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, με πρωταγωνιστές την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.» Ο σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με πέρσι αυξημένος αριθμός υποθέσεων, που χειρίσθηκαν ο ΓΕΔ και τα Σώματα Επιθεώρησης και Ελέγχου προέρχονται, σε μεγάλο βαθμό - όπως αναφέρεται στην έκθεση - από ολοένα και αυξανόμενες καταγγελίες πολιτών, κυρίως για θέματα οικονομικής διαχείρισης, πολεοδομίας και υπηρεσιών Υγείας.» Είναι μια ακόμη ζοφερή εικόνα για τα αποτελέσματα των υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, όπως εκείνης του «Καλλικράτη», της αβελτηρίας της να αντιμετωπίσει φαινόμενα που τροφοδοτούν τη διαφθορά, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και της ανικανότητάς της να επέμβει εποικοδομητικά και με οργανωμένο τρόπο, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του διοικητικού μηχανισμού».

Πηγή: fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου