εισαγωγή

Άλλο ένα blog από έναν πολίτη, που όπως ο Διογένης ο Κυνικός στην αρχαία Ελλάδα, δεν αντέχει άλλο τη σήψη, την διαφθορά και γενικά την κατάντια αυτής της χώρας ή καλύτερα μεγάλου μέρους των πολιτών που την κατοικούν. Πέρα από σκοπιμότητες, το blog αυτό είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης των όσων αισθάνεται κάποιος και οι απόψεις μας μπορεί να είναι σωστές, μπορεί λάθος, σίγουρα είναι οι δικές μας και κανενός άλλου…

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Πρόταση του Γ. Γραμματίδη προέδρου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου για την πάταξη της διαφθοράς

Αναδημοσίευση από το DefenceNet.gr


O πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης απεύθυνε πρόταση προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για την πάταξη της διαφθοράς. Η πρόταση του προέδρου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Παρά το μέχρι σήμερα συντελεσθέν έργο σχετικά με την πάταξη διαφθοράς, επιμένει η υποβάθμιση της θέσης της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με το Transparency International.

Για τον λόγο αυτό το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανέθεσε στην Boston Consulting Group να εντοπίσει τα σχετικά best practices σ’ ολόκληρο τον κόσμο.  Η έρευνα αυτή κατέδειξε ότι ξεχωρίζουν τα best practices της Σιγκαπούρης και της Αυστραλίας.

Έτσι βασισμένο σ’ αυτήν την εμπειρία, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πρότεινε σήμερα στον Πρωθυπουργό τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής στην οποία να μεταφερθεί η ευθύνη της πάταξης της διαφθοράς και η οποία θα συνεργάζεται με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σκοπός της νέας Αρχής θα είναι  η έρευνα, η προβολή και η παραπομπή στην Δικαιοσύνη υποθέσεων διαφθοράς, ενώ οι διαδικασίες της δεν θα μπορούν να παρεμποδίζονται αλλά αντίθετα νομοθετικά να συνεπικουρούνται από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές. Η λειτουργία μίας τέτοιας Αρχής θα βοηθήσει την δημιουργία συστηματικών και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και διαδικασιών με αποτέλεσμα την ταχύτητα, την απλοποίηση και την μείωση του κόστους διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων.


Η ύπαρξη και εύρυθμη λειτουργία μίας τέτοιας Αρχής θα πρέπει να βαδίζει παράλληλα  με την επέκταση και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πού εξ ορισμού καταργεί την φυσική συνάντηση και σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τον κρατικό λειτουργό, μειώνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, καταργεί τις συγχύσεις, τις αλληλοεπικαλύψεις και την ανάγκη προσφυγής του πολίτη σε εξωτερικούς συμβούλους μειώνοντας έτσι το κόστος του παράλληλα με το κόστος του κράτους και, τέλος, εξαλείφει την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Με τον τρόπο αυτό το δημόσιο προσωπικό εξελίσσεται απασχολούμενο με εργασίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Τέλος, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα πρέπει να επεκταθεί σταδιακά στην διαδικασία υποβολής και αδειοδότησης κάθε επενδυτικού σχεδίου όπως επίσης και στην Δικαιοσύνη πού με τον τρόπο αυτό θα απλοποιήσει και επιταχύνει την διαδικασία και την ταχύτητα απονομής της.


Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,  Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι κανένα μέτρο πάταξης της διαφθοράς δεν θα ήταν πλήρες χωρίς την θέση σε ισχύ του καθολικού πόθεν έσχες για κάθε πολίτη και την ηλεκτρονική ένταξή του στη βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής πού προτείναμε. Αυτό ιδιαίτερα αφορά το πολιτικό προσωπικό  πού καλείται να υπερβεί τον εαυτό του για το καλό της χώρας. Γιατί επιτέλους πρέπει το ίδιο προσωπικό πού κατέστησε διαχρονικά την αδιαφάνεια και την διαφθορά κοινωνική νοοτροπία και μέσο πολιτικής επιβίωσης, να την εξαλείψει εξασφαλίζοντας έτσι τόσο την μελλοντική πολιτική του επιβίωση αλλά και αποδίδοντας την χώρα αξιόπιστη στην διεθνή κοινότητα και, κύρια, στην συνείδηση των πολιτών της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου